JOIN cycling app: tête de la course ou peloton?

De www.liveslowridefast.com/podcast van Laurens ten Dam en Stefan Bolt is één van de populairste wielerpodcasts op dit moment. Tijdje terug gingen twee podcasts over de JOIN APP, een trainingsapp voor wielrenners. Net als velen ben ik geïnteresseerd in wielrennen, maar vooral ook in nieuwe proposities. Deel je deze interesse, dan moet je het vooral verder lezen. Vanuit propositieperspectief is er een hele goede basis, maar om aan te sluiten in de kopgroep is meer nodig. Op basis van de podcast hieronder de onderdelen die JOIN goed op orde hebben en de kansen voor verbetering die er volgens mij nog liggen.
Klantinzicht….Hoeveel tijd heb je?
Herkenbaar voor veel sporters: je hebt voldoende doelen en ambities, maar te weinig tijd. Of op het laatste moment zijn toch andere dingen belangrijker…. Als je dan ergens voor aan het trainen bent loopt je ‘trainingsschema’ in de soep. De basis voor deze trainingsapp is daarom: hoeveel tijd heb je beschikbaar? Op basis van je beschikbare tijd per dag en je doel wordt het beste trainingsschema bepaald en aangepast wanneer nodig.
Voor topsporters, dus topkwaliteit..
Jim van den Berg, eigenaar van de app, traint professionele wielrenners en gebruikt zijn kennis en allerlei data om de app te blijven verbeteren. Het beschikbaar maken van de kennis en kunde die normaal alleen beschikbaar is voor professionals is een ander heel sterk punt van deze app.
Laurens ten Dam en Taco van der Hoorn als endorsers, daar kunnen de meeste start ups alleen van dromen
Laurens ten Dam traint op basis van de JOIN app en gebruikt zijn populaire podcast om de app aan te prijzen. Vervolgens wint Taco van de Hoorn ook nog een giro etappe en bedankt zijn trainer Jim van den Berg hier nog expliciet voor en wint Laurens ten Dam als ‘oude man die officieel gestopt is’ nog een grote gravelrace in Amerika. Dus de promotie van de app is vooralsnog dik in orde.
Belemmering schaalgrootte: Laurens ten Dam is niet de doelgroep
Laurens ten Dam heeft heel veel ideeën voor verbetering en fungeert als een soort ‘superuser’ blijkt uit de podcast. Omdat hij ook een endorser is, ben je als bedrijf snel geneigd ook veel tijd te besteden aan zijn ideeën voor verbetering. Probleem is: Laurens ten Dam is niet de doelgroep. Er zijn heel weinig mensen die leven en trainen als een topsporter. De massa en daarmee de schaalgrootte zit bij de groep die laten we voor gemak zeggen 2-6 uur in de week sporten en niet 20-30 uur.Om schaalgrootte te realiseren is meer verdiepen in de grote doelgroep noodzakelijk. Waarom sporten ze? Welke sporten doen ze, waarmee combineren ze het fietsen? Wat zijn hun doelen? Stel dat veel sporters fietsen combineren met hardlopen (hypothese), dan biedt dit veel kansen voor verbetering en voor het realiseren van schaalgrootte.
Over Wout van Aert en Primoz Roglic die regelmatig hardlopen: Dat lijkt me als trainer zo lastig, gasten die dingen doen die niet op je receptenlijstje hebt staan, wat moet je daar nou mee…(Stefan Bolt, host Live Slow Ride Fast podcast)
Innoveren begint bij dingen anders doen, benut het JOIN platform voor onderzoek, ga testen
Lopen is slopen is een bekend wielergezegde. Maar nu blijkt dat de beste renners ter wereld lopen combineren met fietsen. Wout van Aert loopt regelmatig hard, Roglic loopt iedere dag hard en Nils van de Poel de schaatser, gaat hardlopend naar huis na een wedstrijd. En Michel Butter is beter gaan hardlopen door regelmatig te gaan fietsen…Enkele van de beste sporters ter wereld, doen dus iets wat niet logisch lijkt vanuit traintingsperspectief. In de podcast wordt vooral besproken hoe lastig het is om hier als trainer mee om te gaan.Dit soort ‘onlogische dingen’ biedt voor het JOIN platform juist kansen. Ga testen wat wel en niet werkt. Je hebt een grote groep gebruikers, daar zitten ongetwijfeld soortgelijke ‘sportprofielen’ in waarmee je kunt testen. Bijvoorbeeld: twee groepen sporters die 6 uur trainen en ongeveer even fit zijn. De ene groep gaat naast de fietstraining 1 uur hardlopen in de week en de andere groep niet. Wat doet dit met de prestaties, met de mentale en fysieke fitheid? En zo zijn er natuurlijk heel veel A-B tests mogelijk die kunnen bijdragen aan beter en efficiënter trainen! Dit kan hele interessante inzichten opleveren voor zowel de professionele als amateur sporter. En wanneer lopen en fietsen bijvoorbeeld wel goed gecombineerd kan worden, dan wordt de app ook voor een veel grotere doelgroep interessant…
Ik heb bijgedragen aan de overwinning van Taco van der Hoorn. (JOIN gebruiker, juni 2022)
Wanneer het platform ook gebruikt gaat worden voor wetenschappelijke trainings-inzichten levert dit niet alleen betere trainingen op, het creëert ook betrokkenheid onder de gebruikers. Hoe mooi is het als je als amateursporter een bijdrage kunt leveren aan prestaties van bekende professionele topsporters! In wielertermen zit de JOIN app volgens mij tussen het peloton en de kopgroep in. Wanneer ze hun propositie gaan ‘trainen’ zoals ze hun klanten trainen, dan moeten het goedkomen, anders ligt een ‘chassepatate’ op de loer.
Ontdek meer
Lees meer over onze visie, kom versneld tot ideeën in een challenge workshop of neem contact op om eens vrijblijvend te sparren over jouw vraagstuk…