Alle publicaties

28 september 2012, Boeksamenvatting

From values to action

Leiderschap kan worden gedefinieerd als het vermogen anderen te beïnvloeden. Values-based leadership tilt leiderschap naar een hoger niveau: door woord, daad en voorbeeld anderen inspireren en motiveren datgene te doen wat er het meeste toe doet. Want leiderschap gaat niet om de leider, maar om de positieve verandering die een leider kan voortbrengen door samen te werken met anderen.

De vier principes van values-based leadership die leiders in staat stellen meer impact te hebben.

  1. Zelfreflectie – identificeren waarvoor je staat, wat je waarden zijn en wat er voor jou het meeste toe doet. Zelfreflectie versterkt leiderschap doordat het helpt prioriteiten te stellen en keuzes te maken die in lijn zijn met je waarden.
  2. Balans en evenwicht – het vermogen kwesties vanuit meerdere perspectieven te bekijken zodat er een vollediger beeld ontstaat dat nodig is voor het nemen van besluiten. Een grote misvatting is dat de leider de persoon is die overal een antwoord op heeft.
  3. Ware zelfvertrouwen – stelt je sterktes en zwaktes te erkennen, want je kunt niet goed zijn in alles. Leiders die over ware zelfvertrouwen beschikken, delen hun sterktes en zwaktes openlijk met anderen voor de optimalisatie van capaciteiten en talenten binnen een team.
  4. Eigenlijke bescheidenheid – houdt je met beide benen op de grond naarmate je successen behaalt. De kern van dit principe is: vergeet nooit wie je bent en waar je vandaan komt.

Kenmerken van een values-based organisatie

  • Waarden definiëren de cultuur van de organisatie en zijn bepalend voor elke interactie
  • Mensen van elk niveau binnen de organisatie komen samen voor hetzelfde hoger doel
  • Verwachtingen worden duidelijk gecommuniceerd
  • Mensen zijn betrokken bij de organisatie en gemotiveerd het juiste te doen
  • Teams versterken elkaar en iedereen is vastberaden zich zoveel mogelijk te ontwikkelen

Leiding geven met waarden
Zonder waarden ontbreken samenhang en doel. Maar waarden zijn alleen betekenisvol als mensen ze begrijpen. Als values-based leader laat je datgene waar je voor staat doorschemeren in al je acties en interacties. Weten wie je bent en waarvoor je staat stelt je in staat een goed voorbeeld te zijn voor anderen, zodat je een team kunt creëren dat berust op waarden.

Wat nodig is voor het creëren van een values-based organisatie

De juiste mensen op de juiste plek
Het draait allemaal om mensen. Ervoor zorgen dat een team uit de juiste mensen bestaat, moet prioriteit zijn van de leider en komt nog voor het vaststellen van een duidelijke richting. Om er zeker van te zijn dat elk individu zich zoveel mogelijk ontwikkelt, is er een belangrijke rol weggelegd voor talent management en leiderschapsontwikkeling.

Het vaststellen van een duidelijke richting
Om als organisatie echt een verschil te kunnen maken met je waarden en je mensen is het cruciaal een duidelijke richting te bepalen. Met de nadruk op duidelijk. Iedereen moet begrijpen waar de organisatie naartoe wil en waarom.

Effectieve communicatie
Effectieve communicatie gaat om het overbrengen van informatie en ideeën op een manier zodat de boodschap begrijpelijk is voor iedereen. Het is één van de meest bepalende factoren van leiderschap. Zonder effectieve communicatie kan een values-based organisatie niet functioneren.

Het team motiveren
Leiderschap gaat om het vormen van teams die gemotiveerd en betrokken zijn te handelen in het belang van de organisatie. Het is de taak van de leider een groep te motiveren en te transformeren tot een team. Hiervoor moet de leider een aantal spelregels en verwachtingen vaststellen.

De strategie uitvoeren en implementeren
Effectief leiderschap vereist een balans tussen delegeren en motiveren. Als leider moet je ervoor zorgen dat naast het strategische proces en het menselijke proces ook de dagelijkse operations en het meetproces goed verlopen. Dit komt de uitvoering en implementatie daadwerkelijk ten goede.

Verandering + Onzekerheid = Chaos
In tijden van verandering en crisis laten leiders zien wie ze echt zijn: blijven ze trouw aan hun waarden of beginnen ze te wankelen en maken ze uitzonderingen? Als leider heb je te maken met een enorme hoeveelheid verandering. Je houding tegenover verandering heeft een enorme impact op hoe de rest van de organisatie met verandering omgaat. Des te minder onzekerheid je creëert, des te kleiner de chaos die ontstaat. Zorg dus voor het minimaliseren van de onzekerheid rondom de verandering. Hierdoor zullen vertrouwen en loyaliteit onder je mensen toenemen.

Values-based leadership is een ‘lifelong journey’
Values-based leadership vereist levenslang leren. Het is een continu proces van zelfreflectie om te ontdekken op welke gebieden we moeten groeien en ontwikkelen. Values-based leadership gaat niet automatisch en is niet altijd makkelijk omdat je gedurende het proces afgeleid zult worden.

Beoordeling
Het boek is overzichtelijk, prettig leesbaar en geeft duidelijke handvatten hoe je de theorie van values-based leadership in de praktijk kunt plaatsen. In het hele boek wordt de theorie ondersteund door vele praktijkvoorbeelden waarbij de ervaring van de schrijver (misschien wat vaak) centraal staat. De vier principes van values-based leadership worden op een heldere en uitgebreide manier beschreven, maar in de hoofdstukken die gaan over wat er nodig is voor het creëren van een values-based organisatie wordt helaas weinig nieuws verteld.

Laat je inspireren!

Vul je naam en mailadres in en ontvang tien keer per jaar ‘flowinspiration’. Een mail met inspiratie over excellente dienstverlening, video’s die raken, cases en succesverhalen die bijblijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
X